När är man redo att lämna boet?

Redan i tidig ålder visste jag att jag skulle flytta hemifrån så fort jag bara kunde. Jag har alltid vetat att jag vill och kan ta hand om mig själv. Men det som nästan alltid stoppar en är ju pengarna, är man ung kanske man inte alltid har ekonomin för att kunna bo hemifrån.
När jag skulle börja gymnasiet så sökte jag faktiskt utbildningar långt ifrån min hemort med flit, just bara för att om jag skulle komma in på linjen så skulle det betyda att jag skulle behöva flytta hemifrån.
Jag lyckades faktiskt, sommaren några månader efter jag fyllt 16 flyttade jag hemifrån för allra första gången, till en stad jag aldrig ens varit i och till en stad där jag inte kände någon.
Det var fruktansvärt läskigt och jag minns hur jag stod i fönstret när mamma hade släppt av mig med tårarna i ögonen. Det var tufft men samtidigt öppnades ett nytt kapitel i mitt liv upp.
 
Den allra första lägenheten jag flyttade till var ett ombyggt kontor, rummet jag hade var ca 7kvm och resten av lägenheten delade jag med en helt okänd människa. Lägenheten låg i centrum av standen (Sunne) och skolan låg en bit bort, så det blev en hel del kilometer per vecka man gick.
Då jag kom in på skolan som reserv så fanns inga lägenheter lediga i närheten av skolan.
 
Tillslut fick jag flytta in med en klasskompis som efter ca 2 månader, vi delade på en 2a. Det slutade med att jag hoppade av skolan och flyttade hem. Jag visste att jag skulle klara mig själv, det var bara linjen jag gick på skolan som var fel.
 
Sommaren 2010 flyttade jag hemifrån för andra gången, jag hade alldeles nyligen fyllt 17 och flyttade till en stad inte alls långt ifrån min hemstad. Jag trivdes otroligt bra och bodde där i ungefär ett år. Men pga ekonomin som är ganska låg när man går på gymnasiet så flyttade jag hem igen.
 
 
Jag blir alltid lika förvånad när jag ser personer i min ålder som fortfarande bor hemma, jag har alltid trott att alla har haft samma motivation att flytta hemifrån så tidigt som möjligt som mig. Men ju mer man hör sig för så verkar det inte vara så. Sen är det ju även många som vill flytta men inte kan pga ekonomi eller andra bitar. 
 
Men när är egentligen rätt ålder att lämna boet? När är man redo att stå helt på egna ben?


Evelina :)

När man har en fast inkomst. Nät man kan betala hyran , räkningar, el och mat och ändå ha två-tre tusen minimum över. Jag är 20 år gammal och gjorde misstaget att flytta till eget när jag var 17 år utan fast ekonomi. Det var hemskt.hade en hyra på 4500 kr ..Det är mer än vad man tror som 17 åring då. Jag fick flytta hem till mamma och bo där 1 år för och sen börja på en folkhögskola , läsa ikapp de jag missat, sen skaffa mig ett extra jobb.
Idag har jag över 50 tusen lax på sparkontot får in runt 6000 kr plus studiemedel i månaden. Nu på sommaren cirka 15.000 kr Har en hyra på 3100 kr tillsammans med min pojkvän som har fast inkomst. Så en stadig ekonomi är mitt bästa tips. Få in pengar som täcker hyrna, el m.m. Det är mödan värt och vänta på stadig ekonomi än och flytta in och känna att man inte har råd med hyran... Tänk också på att välja en hyra du har råd med. 3100 kr är rena drömmen. För vi delar på de.. Blir cirka 1500 kr plus annat så allt som allt betalar jag 3000 kr i månaden. Å då hae jag ändå pengar att röra mig med.. :)

Svar: Min första hyra jag hade var väldigt hög låg på över 3000 och då var den ändå delad på två eftersom jag delade lägenhet.Min andra hyra låg på 1800:- så det var absolut en drömhyra.
Absolut ska man ha råd med allt! Men tyvärr kan saker och ting ske under resans gång som gör att man kanske hade råd i början, men sen efter ett tag raserar det ena och det andra så man står där med räkningar man inte kan betala.
negativeplace.blogg.se

Skogsraah ☾

Kul att läsa hur det var för dig! Oj, ja det måste vara väldigt individuellt när man är redo att flytta. Jag flyttade direkt in till den mindre bra pojkvännen som jag berättade om tidigare, och det var ju inte särskilt bra.

Jag tror dock att jag hade varit mogen i den åldern (typ 18) att flytta till eget och bara bo själv. Är nog mest ultimat att starta så! Så man lär sig ordentligt att ta hand om sig själv, utan att kunna förlita sig på någon annan.

Svar: Ja, men precis! Tror det är bäst att flytta själv först. För annars går man miste om den erfarenheten ☺️
negativeplace.blogg.se

Grodan

Flyttade hemifrån som 16åring också. Sen dess har jag flyttat runt massor men aldrig hem igen. Rastlös själ :)

Svar: Jag fick flytta hem tre gånger. Två gånger nämnde jag i inlägget men 3e gången var efter ett jobbigt uppbrott
negativeplace.blogg.se

Ida

Jättebra skrivet! Själv är hag ganska nervös inför att flytta hemifrån, speciellt det här med ekonomin skrämmer mig...

Svar: Ja, ekonomin är ganska jobbigt! Men man lär sig tillslut. Det som man inser mest är hur jävla dyrt allt är. Och saker som man tar för givet, att man måste köpa sånt 😊
negativeplace.blogg.se

Linda

flyttade hemifrån när jag var 19, 50 mil iväg, saknar dock mina föräldrar. Har jobbat nu i 3 år och har en egen lägenhet med min sambo och vi firar 7 år om en månad :)

Svar: Grattis i förskott 😊
negativeplace.blogg.se

Amanda

Så spännande när man flyttar hem ifrån! :)

Svar: Ja, det är jättekul! 😊
negativeplace.blogg.se

Ida ☯ the sky under the sea

Intressant att läsa om hur det var för dig! Jag minns inte helt hur jag tänkte, men jag såg aldrig att flytta hemifrån under gymnasiet som ett alternativ. Det var skönt att kunna fokusera på att vara ung och på skolan, och inte ekonomi och sånt. Och efter studenten ville jag väl flytta (jag hade planer om att åka iväg som au pair, men det blev inte av) men inte utan jobb och inkomst. Jag flyttade hemifrån då jag var 20, tack vare att jag flyttade ihop med min pojkvän. Annars hade jag nog väntat längre eftersom jag varit arbetslös och så, det har inte känts möjligt då. Men nu känner jag att jag aldrig skulle vilja bo med mina föräldrar igen.

Svar: Så du känner nu har jag känt hela tiden. Men alla är ju olika ☺️
Att tänka på ekonomi och samtidigt gå i skolan är svårt, men en bra läxa. Man lär sig mycket som är bra att veta när man blir äldre 😊
negativeplace.blogg.se

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: