En röst för de som ingen röst har.

Jag vet att majoriteten av de som läser detta inlägg inte kommer läsa allt. För när det kommer till djuretik är det inte många som bryr sig, eller försöker komma med dåliga ursäkter för att dölja att de inte bryr sig. 
Jag är ingen perfekt person, jag försöker inte framställa mig sjäv som en perfekt person, men jag gör så gott jag kan utifrån de förutsättningar jag har. 

Djur har alltid varit en stor passion för mig, trots att jag är uppvuxen med svåra allergier för de flesta djur så har den passionen alltid funnits där. Men kopplingen mellan djuren jag älskade och djuren som låg döda på min tallrik blev aldrig en koppling för ens jag blev vuxen och även fast det gick upp för mig då tog det ytterligare några år innan jag faktiskt insåg och ändrade mig. mina kostval och mitt livsstilsval.

Har du kommit såhär långt, fortsätt gärna läsa!

1 januari 2016 tog jag steget att bli lakto- ovo vegetarian (det innebär att jag inte åt några kroppsdelar av djur men intog fortfarande mjölk och ägg) jag började allt eftersom att utesluta mjölk och hittade ersättningar för de vanliga sakerna som matlagningsgrädde och smörgåsmargarin, men först 1 januari 2017 tog jag hela steget. Jag bestämde mig för att jag inte längre vill stötta en industri som förslavar, separerar och dödar djur. 

Börjar det byggas upp ursäkter i ditt huvud nu? Fortsätt då läsa.

Glöm alla ursäkter om att människor alltid har ätit djur, att det är nyttigt, att man inte kan leva på kaninmat, att man äter upp djurens mat, att växter också har känslor, att mjölkar man inte kon exploderar den, att hjärnan behöver kött för att utvecklas, att lejon äter kött, att vi är toppen på näringskedjan.
Glöm allt det.

Människan har under många, många, många år ätit djur, det stämmer. Men för att man har gjort något under en längre period, betyder det då automatisk att man inte kan hitta andra sätt att leva? Under många år var det förbjudet för kvinnor att rösta, den biten lyckades vi komma förbi. Under många år var det även lagligt att äga en slav, även den biten kom vi förbi, allt för ett bättre liv för våra medmänniskor.

Varför är det då så lätt att blunda när det kommer till en annan art? 

Men jag köper närproducerat ekologiskt kött, då vet jag att djuret haft ett bra liv.

Okej, så att leva i fångenskap, mestadels inomhus hela livet, där avkommorna blir fråntagna alldeles för tidigt och där du dör alldeles för ung, anser du att det är ett bra liv?

Men mjölkar vi inte kossorna kommer de explodera.

Hade inte människan inseminerat kon hade kon aldrig fått en kal = kon hade aldrig fått mjölk i sina spenar. Precis som hos en människa avtar mjölkproduktionen när kalven slutar dia sin mamma, men när mjölken börjar sina inseminerar bonden kon ytterligare en gång, när kalven är född tas kalven från mamman och blir flaskmatad för mjölken som kon producerar är viktigare för människan än för kalven.
En mjölkko blir inte speciellt gammal, för efter att fått en kalv varje år i ca 5 år och blivit mjölkad under alla dessa år ger oftast deras kroppar upp. Vid 5-6 års ålder slaktas då kossan och blir nötkött som du sedan köper i butiken. Denna kossa har alltså levt som en mjölkmaskin under hela sitt liv och fått minst 2 kalvar tagna från henne.

Men jag köper bara ägg från frigående höns, då vet jag att de får gå ute som de vill och har ett bra liv!

Inom äggindustrin lever inte hönor speciellt länge, här som inom mjölkindustrin ger hönornas kroppar upp tillslut. En höna som lever i det vilda lägger ca 12 ägg per år, ungefär ett ägg i månaden mer eller mindre. I fångenskap lägger de betydligt mycket mer, människan manipulerar miljön för att hönan ska lägga mer ägg. Alla ägg är inte obefruktade som läggs och de ägg som kläcks och är hönor blir äggmaskiner som sina mödrar men de som föds till tuppar dödas på en gång. Ca 15. 000 tuppkycklingar dödas varje dag för att äggindustrin inte har någon nytta för dom.

Det här är inte ett sätt att "manipulera" någon, jag vill bara att fler ska få upp ögonen. Det är aldrig för sent. Jag får ofta höra att veganer är extrema, men de som är extrema är de som tycker att de måste förslava och döda andra individer enbart för sina smaklökar.
Jag är rösten för de som ingen röst har och mig tystar ni inte i första taget.Ännu ett år med djuren i fokus!

Förra året vid den här tidpunkten startade jag mitt liv som lakto- ovo vegetarian. Det innebar att jag inte åt några kroppsdelar från varken fisk, nöt, lamm, kyckling, gris etc men intog fortfarande komjölk och ägg. Detta år har jag valt att sluta med allt från djur, för även fast man tror att man gör något bra för djuren genom att bara undvika djur delar i maten är mjölk och äggindustrin precis lika hemsk som köttindustrin. 

Kalvarna tas från sin mamma bara några timmar eller som senast ett dygn efter de fötts, hönor lägger så otroligt många ägg per år att deras kroppar tillslut ger upp vilket resulterar i att de tillslut slaktas. 

Inom mjölkindustrin dödas hankalvarna nästan direkt då mjölkindustrin inte tjänar pengar på dom, är det en honkalv följer hon mammas fotspår och blir en mjölkko.
En mjölkko lever ett väldigt hemskt liv där hon får en kalv varje år som slutligen tas ifrån henne för att människor tycker de behöver mjölken mer än kalven.
Kossorna slaktas sedan när mjölken börjar sina i alldeles för ung ålder.

Inom äggindustrin dödad alla tuppar som föds aningen med gas eller genom att matas levande, en höna lägger flera ägg i veckan och i frihet lägger en höna ca 12 ägg per år. Detta är otroligt påfrestande för den stackars värphönan och när äggen inte längre kommer så slaktas även hon i alldeles för ung ålder.

Detta är inget propaganda inlägg, detta är bara en upplysning om hur det ser ut dagligen för våra stackars boskapsdjur i sverige och resten av världen. 

Hade människor behandlat t.ex hundar på samma sätt de behandlar boskapsdjur hade hunden blivit omhändetagen och förhoppningsvis hade denne fått böter/ fängelse. 

Detta år gör jag en större satsning för våra älskade djur för miljön och för mig själv!